Boris Miljković

kreativni direktor, režiser, scenarista, pisac

Biografija:

Boris Miljković je diplomirao filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Zajedno sa Branimirom Dimitrijevićem bio je autor niza televizijskih emisija i filmova - Niko kao ja, Rokenroler, Ruski umetnički eksperiment i Šumanović – komedija o umetniku...

Devedesetih je radio kao kreativni direktor u Saatchi and Saatchi Cairo i McCann Erickson Belgrade. Poslednjih decenija stvorio je nekoliko stotina televizijskih reklama, muzičkih spotova i za svoje radove često je nagrađivan na prestižnim međunarodnim festivalima.

Reditelj je pozorišne predstave Nevjesta od vjetra i scensko-muzičkog dela Priča o vojniku. Autor je videoradova za pozorišne predstave Pseći valcer, Skakavci i Trg heroja. Videorad za Pseći valcer nagrađen je na YUSTAT Bijenalu 2004. godine. Na Sorboni je krajem 2000. i početkom 2001. godine bila postavljena njegova videoinstalacija Medijska opera, a na Trgu Republike u Beogradu konstruisao je instalaciju Beograđani sa 1.600 portreta slučajnih prolaznika izloženih u lavirintu.

Do sada je napisao dve knjige priča, Čaj na Zamaleku (za koju je dobio nagradu „Isidora Sekulić“) i Fabrika hartije, kao i roman Uspavanka za Lalu.

Miljković je dugogodišnji kreativni direktor Radio Televizije Srbije (RTS).