Slobodan Nešović

Vlasnik, Mascom

Biografija:

Slobodan Nešović rođen je u Beogradu. Školovao se u Beogradu i na Kipru. Diplomirao je komunikologiju. Na čelu je kompanije Mascom, vodećeg izdavača u regionu i dugogodišnjeg partnera komapnije Warner Music Group, lidera u domenu digitalne distribucije muzičkih izdanja kao i kompanije specijalizovane za administraciju i plasman muzičkih autorskih i srodnih prava koja zastupa velike internacionalne kataloge kao što su Warner Chappell Music, Schubert Music Publishing, i druge. Od trinaeste godine svira u prvoj generaciji punk i new wave bendova, Urbana Gerila, Defektno Efektni, Berliner Strasse. Najmlađi je učesnik antologijske kompilacije Artistička Radna Akcija. Radio je na radiju B92 kao urednik i voditelj. Uređivao i vodio prvu muzičku emisiju Videodrom na NTV Studio B. Učestvovao je u prvoj sezoni emisije “Tragač” i bio deo tima radijske emisije “Buđenje”. Od 2015 do 2017. godine bio je član tima emisije “Veče sa Ivanom Ivanovićem”. Otac dvoje dece.

Predavanje:

Autorska prava u digitalnom okruženju

Predavanje će prevashodno biti posvećeno korišćenju muzike, kao predmeta autorskog prava, na internetu. Kao pionir, kako u oblasti muzičkog izdavaštva i autorskih prava, tako i u oblasti digitalne eksploatacije muzičkih dela, Slobodan Nešović će govoriti o realnim i zakonom propisanim oblicima funcionisanja sistema zaštite i administracije autorskog prava, servisa YouTube i drugih platformi za stream i download muzike.

Kroz izlaganje će biti prezentovan odgovor na pitanje kako različiti korisnici muzičkih dela mogu legalno da koriste muziku u svom poslovanju, u sklopu sopstvenih audio i audiovizuelnih projekata.

Paralele i razlike između realnog i željenog stanja u branši, biće ilustrovane nizom konkretnih primera trenutnog stanja stvari u pogledu autorskih prava u našem društvu, primerima iz sudske prakse, analizom svetskih tendencija i pravaca razvoja.