Egita Polanska: Najveće predrasude u Srbiji i zašto je isplativije ulagati u ženske biznise?

Gde i zašto investitori greše i koje su prednosti ulaganja u žensko preduzetništvo u intervjuu za Telegraf Biznis govori Egita Polanska, generalni direktor „Ciber grupe“ i direktor programa na partnerskim projektima za investitora „Startup Wise Guys“.

Na Webiz konferenciji u Novom Sadu na kojoj je i Egita učestvovala, ukazano je i koliko polne predrasude mogu da budu skupe i dati su korisni saveti preduzetnicama i onima koje će to možda postati.

Bili ste deo velike konferencije Webiz, koliki je njen značaj i šta je bila vaša tema?

Veoma je važno organizovati konferencije poput Webiz-a, da bismo podelili mišljenja, razgovarali o važnim pitanjima i podelili svetle primere za uzore u preduzetništvu široj publici. Ovo je jedan od načina na koji učimo o iskustvima i inspirišemo druge ljude da slede svoje preduzetničke snove.

Učestvovovala sam u panel diskusiji zajedno sa Milenom Milić i Klarom Alonso, a razgovarali smo i o predrasudama investitora prema ženskom preduzetništvu i zašto je ulaganje u startape koje vode žene, isplativije.

Gde je danas žensko preduzetništvo, da li ima pomaka kada je reč o odvažnosti žena da se upuste u preduzetničke vode?

Prema istraživanju Crunchbase, tokom poslednje decenije videli smo da se procenat novofinansiranih kompanija sa najmanje jednom ženom preduzetnicom sa 10% u 2009. povećao na više od 20% u 2020. godini. Međutim, kada se posmatraju odvojeni regioni, brojevi ukazuju da je postignut niži i manji napredak.

Čini se da idemo u dobrom smeru, ali ima još puno stvari koje treba učiniti za podršku ženama preduzetnicama. Međutim, mislim da nije problem u hrabrosti žena, jer sve više i više žena postaju direktorke, ali moramo nastaviti da radimo na jednakim mogućnostima u poslu, pristupu investicijama i promeni načina razmišljanja zajednice kako bismo je učinili više dostupnim onim ženama koje samo razmišljaju o tome.

Ceo intervju pročitajte ovde.