Predstavnik Startup Genome-a otkriva šta Srbiju deli od daljeg rasta startap ekosistema i prvog ‘jednoroga’

Prema istraživanju Startup Genome, srpski startap ekosistem nalazi se u prvoj fazi razvoja. Sa predstavnikom američke kompanije koja vrši ova istraživanja razgovaramo o daljem napretku domaćeg startap tržišta – o čemu je bilo reči i na nedavno održanoj Webiz virtuelnoj konferenciji.

Stephan Kuester, partner i Head of Ecosystem Consulting u kompaniji Startup Genome, nedavno je bio gost Webiz virtuelne konferencije gde je u okviru razgovoraKako do prvog jednoroga iz Srbije? Sa ostalim učesnicima pokušavao da odgovori naovo pitanje.

U nastavku teksta Stephan će se i za Netokraciju potruditi da pruži odgovor, ali pre toga pitali smo ga šta je potrebno celokupnom srpskom startap ekosistemu ne bi li napredovao. On otkriva da je, za početak, najpre potrebno više startapa:

Uspeh, posebno u pogledu izgradnje ekosistema kompanija za skaliranje (ili čak jednoroga), je pre svega funkcija jednostavnih brojeva – više osnovanih kompanija stvara više mogućnosti. Zato bi trebalo da podstaknemo veći broj ljudi (koji nisu na univerzitetu, ali nisu ni započeli karijeru) da se odluče za preduzetništvo. To nije lako, a percepcija ličnog rizika može mnoge sprečiti u ovom koraku.

Ipak, možda postoje prilike da se pomogne i ohrabri slanjem jasne poruke zahvalnosti za preduzetništvo npr. od premijera i drugih državnih predstavnika, predstavljanju uspešnih primera koji služe kao uzori za praktične intervencije koje pomažu nekome da održi egzistenciju dok pokušava da osnuje kompaniju (npr. dvanaestomesečne lične stipendije za mlade preduzetnike, mogućnost zapošljavanja za one koji su se usudili, ali nisu uspeli itd.).

Ceo tekst pročitajte ovde.