Održana druga po redu Webiz virtuelna konferencija u Srbiji

Webiz je sinonim za održavanje vrhunskih konferencija i propratnih edukativnih događaja već punih 9 godina.

Prošlog novembra, usled novonastalih okolnosti, Webiz je otpočeo sa online organizacijom konferencije i pokazao da događaj ovog tipa može biti uspešno prilagođen novom formatu.

Ove godine, Webiz je nastavio u smeru inovacija i 8. i 9. aprila održao produkcijski unapređeniju konferenciju putem live video stream-a, koja je okupila više od 40 govornika sa domaće i internacionalne scene. U vremenu u kojem je izazov organizovati konferenciju bilo kog formata, Webiz pravi event revoluciju i svim gledaocima pruža jedinstveno 3D studijsko iskustvo svetskog kalibra!

Tehnološki startapi su ključ budućeg ekonomskog razvoja Srbije, naša šansa da uhvatimo korak sa najrazvijenijim zemljama sveta i zato se njihovom razvoju mora pristupiti strateški, neki su od glavnih zaključaka održanih panela, koji su obeležili dvodnevnu Webiz virtuelnu konferenciju.

Konferenciju su otvorili Nebojša Đurđević, generalni direktor Inicijative „Digitalna Srbija“ i Stephan Kuester, predstavnik istraživačke organizacije Startup Genome, sa sedištem u Silicijumskoj dolini, kao i predstavnici Radne grupe koja od nedavno priprema prvu nacionalnu Strategiju razvoja startap ekosistema — Zoran Vasiljev, CEO Centili grupe, Tanja Kuzman Senior Manager for Startups and Corporate Innovation kompanije PwC Serbia i Jan Kobler, Managing Partner, South Central Ventures.

Stephan Kuester je naglasio da ima mnogo prostora za dalje napredovanje, pogotovo kada je reč o izvorima finansiranja za startape u ranoj fazi razvoja i lokalnoj povezanosti osnivača sa osnivačima, investitorima i ekspertima, te razmeni informacija među njima — gde se kotiramo ispod svetskog proseka.
“Uspeh svakog startap ekosistema će zavisiti od broja startapa, preduzetnika i kompanija, ali i od poverenja koje ekosistem ima da privuče investicije i zadrži kvalitetan kadar”, izjavio je Zoran dok je Tanja istakla da ključna stvar koja nedostaje našem ekosistemu je povezanost, tj. komunikacija između osnivača, eksperata i svih drugih učesnika.

Pored inovacija i startapa, na Webiz konferenciji bilo je dosta reči o ženskom preduzetništvu, većoj uključenosti žena u hi-tech industriju i edukativnim platformama koje mogu doprineti ovom cilju.

U 2020. godini je samo 2,3% investiranog novca uloženo u startape koje vode žene, iako je povrat investicije od ovakvih startapa dvostruko veći u poređenju sa onima koje vode muškarci”, ovaj podatak iznela je Biljana Ždrale, CEO startapa Boostowski. Gaia Montelatici, suosnivač i generalni direktor investicionog fonda Studio X Ventures, smatra da će se ova situacija promeniti kada više žena bude u položaju donosioca odluka, ali i kada žene budu dovoljno osnažene i kada shvate da uspeh ne mora doći iz prvog puta. Jelena Bratić, Services Lead Multy-Country kompanije Microsoft, kao veliku šansu za prekvalifikaciju žena srednjih godina vidi nove digitalne veštine i IT tehonologiju, koje je moguće savladati i putem kurseva.

Na temu inovacija unutar kompanija, govorili su Ljubiša Egelja, Marketing Director, OTP banke Srbija, Maja Perović, CMO startap kompanije IPification, Aleksandar Gligorijević, Marketing Director kompanije TeleGroup i Olja Milanović, Account Manager u Webiz-u.

„Odlučno okretanje ka inovacijama će najbrže pojednostaviti proizvode i usluge i omogućiti bolje iskustvo korisnicima. Kompanije treba da uspostave sistem i da stimulišu zaposlene da aktivno iznose ideje za unapređenja, a dodatno i da iskoriste potencijal startap ekosistema”, izjavio je Ljubiša.

Na konferenciji govorilo se i na temu kako mali biznisi mogu da na pravi način iskoriste influenser marketing, a u cilju izgradnje uspešnog brenda. Praktične savete dali su marketing eksperti, vodeći influenseri i kreatori autentičnog sadržaja na digitalnim platformama: Branislava Antović, Founder & Editor-in-Chief, Brana’s Divine World, Aleksandra Bezmarević, Social Media Expert agencije Dream Maker, Nikola Stanišič, Founder & CEO brenda Šumska tajna i Nenad Milić, Executive Director, IAB Serbia.

Webiz tim već planira naredni događaj koji će biti uživo organizovan u vidu Festivala, a koji će ispratiti sve najaktuelnije teme iz sveta biznisa, IT-a i inovacija. Sigurni smo da će i ovaj događaj biti vredan pažnje i da će networking postati ponovo zaštitni znak Webiz-a.